close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

איך תדעו אלו פירות הן מהארץ?

הרב נתנאל יוסיפוןיא שבט, תשעט17/01/2019

לקראת סדר ט"ו בשבט הגדול בישראל, מפרסם הרב נתנאל יוסיפון, שיוביל את הסדר, מדריך מפורט זיהוי והכרת מקור הפירות שנמצאים בשווקים

תגיות:
הרב נתנאל יוסיפוןהרב נתנאל יוסיפון
צילום: עצמי
בשנה שעברה לקראת ט"ו בשבט, פרסמו לציבור שורה של רבנים מחוגי הציונות הדתית, בינהם הרב דב ליאור, הרב יעקב אריאל, הרב יגאל קמינצקי, הרב דוד חי הכהן, הרב אליקים לבנון, הרב שמואל אליהו ורבנים נוספים - קריאה לרכוש לשולחן החג דווקא מפרות ארץ ישראל, תוך דגש כי אכילת פרות דווקא מארץ ישראל מחזקת את יישוב הארץ ומחזקת את החקלאות היהודית.

ידוע ומפורסם כי רוב המוחלט של הפירות היבשים מגיע מטורקיה, אשר מצב יחסיה עם מדינת ישראל אינו מזהיר בתקופה אחרונה ואשר על כן רבים נמענים מלרכוש תוצרת זו. אך פחות ידוע מקורם של שאר הפירות, בעיקר החיים, אשר לא תמיד
הרב נתנאל יוסיפוןהרב נתנאל יוסיפון
צילום: עצמי
גדלים בארץ. הרב נתנאל יוסיפון, אשר הוביל לפני מספר שנים את מיזם פירות 'טוב הארץ' מנסה לעשות קצת סדר בנושא, מתוך מטרה להקל את מסע הקניות של המוני בית ישראל לקראת ט"ו בשבט.

הכלל לגבי פירות יבשים הוא פשוט יחסית: בעיקרון, כל פרי יבש בעל צבע בהיר (לא חום כהה או שחור), כמו למשל צימוק בהיר או משמש, הוא לא מהארץ. לעומת זאת, תמרים וצימוקים כהים בדרך כלל הם תוצרת הארץ. "בשביל לשמור על הפירות בהירים בתהליך הייבוש, משתמשים בטכנולוגיה שכוללת גופרית, שאותה אין כיום בארץ, היות ומדובר בחומרים שאינם בריאים" – מסביר הרב יוסיפון שמספר על ניסוי שערך בייבוש משמשים. "הם יצאו כהים, וזה פחות מושך את העין". הוא מזכיר שבט"ו בשבט אין עניין דווקא בפירות יבשים, "המסורת שיש היה השתרשה מחוץ הארץ, כשזה מה שהיה".

בפירות חיים המצב מורכב ומצריך ערנות גבוהה יותר. בהוראות משרד הבריאות, פירות מיובאים ארצה, ללא העלים. כך למשל, אם נתקלתם באננס עם עלים יפים בראשו, מסתבר שהוא גדל בארץ. אם הוא הגיע בלעדיהם, כנראה הוא גדל מחוצה לה. כך לגבי עגבניות, אם יש בהם את הגבעול הירוק, בודאי שהם גדלו בארץ. אחרת, צריך לבדוק.

פירות הדר, בדרך כלל גדלים בארץ. תפוחים ואגסים – לרוב מגיעים עם מדבקה שמציינת היכן הם גדלו. פשוט צריך לבדוק על המדבקות. בתפוחים, המצב פשוט יותר והיות וצורת הפרי משתנה לפי מקום הגידול, כך שיותר קל לזהות אם אכן מדובר בייבוא.

פירות מסוכרים - אין כלל גורף. יש מהארץ ויש מחוצה לה ולכן כדאי לבדוק כל פעם מחדש. אתרוג מסוכר הוא בוודאי מהארץ, גם תפוז סיני מסוכר הוא בדרך כלל מהארץ. אננס ופפאיה - בדרך כלל מחוץ לארץ. שקדים ואגוזי פקאן - יש ויש, צריך לבדוק. אגוזי מלך ותאנים יבשות - בדרך כלל לא גדלים בארץ. לעומת זאת, ריבות תאנים יש גם מהארץ. הרב יוסיפון מציין כי יש הרבה תאנים חיות שגדלות בארץ, בלי תולעים, אך משווקים אותם לחו"ל.

למי שמתקשה לעקוב אחרי המדריך, או שרוצה לטעום גם את תורת ארץ ישראל ולא רק את פירותיה, מוזמן לסדר ט"ו בשבט הגדול בישראל, אותו מארגן הרב יוסיפון, בהפקת יוסף פריסמן הפקות, כבר שנה שנייה ברציפות. הארוע אי"ה יתקיים ביום ראשון, ליל ט"ו בשבט באולם תצוגות בבנייני האומה בירושלים, תחת הכותרת 'התוועדות טוב הארץ'. הרעיון הוא להעלות על נס את ט"ו בשבט, דווקא מתוך חיבור ואכילת פרותיה של הארץ הקדושה, יחד עם לימוד והתוועדות מתורת הארץ וגדולי ישראל אשר זכו לחנן את עפרה.
הוסף תגובה
הגדל /הקטן טקסט
שמור קישור
שם השולח
תוכן ההודעה